De Spaanse Hoer (La Celestina)

“Een mens is een hoer. Van bij zijn geboorte tot zijn laatste ademtocht. Hoereert niet iedereen? Voor geld, voor eer, voor wat comfort, voor de rust, voor het gemak van alle dagen?”

De in 2008 overleden Hugo Claus schreef het stuk in 1970 als bewerking van de Spaanse klassieker “La Celestina” van Fernando de Rojas, een tragikomedie over liefde en begeerte, hebzucht en misdaad, moord en de dood. Hugo Claus (1929-2008) was een multi talent maar vooral bekend als schrijver en dichter. Hij schreef romans, verhalen, gedichten en toneelstukken maar was ook filmregisseur, scenarioschrijver en beeldend kunstenaar. Claus had een grote aversie tegen het politiek gezag en het katholieke geloof, mede veroorzaakt door zijn jeugd bij de nonnen waar hij tot zijn elfde verbleef. Ook in de “De Spaanse hoer’ is dit duidelijk zichtbaar maar het is daarnaast ook een bloemrijk verhaal over, verliefdheid, vriendschap, loyaliteit, ontrouw, verraad, hebzucht en omkoping.

De Spaanse hoer is het verhaal van de sluwe hoerenbazin Celestina die op verzoek van en tegen een goede beloning, de rijke koopmanskinderen Calisto en Melibea aan elkaar wil koppelen.

Calisto is verliefd geworden op de mooie en rijke Melibea. Zij keurt hem echter geen blik waardig. Omdat Calisto haar zelf niet durft te benaderen schakelt hij via zijn knechten de koppelaarster Celestina in. Celestina wil de twee wel bij elkaar brengen, maar als gehaaide zakenvrouw wil zij daarvoor flink beloond worden. Ze bedenkt een sluw plan waardoor Melibea in de armen van Calisto gedreven wordt. Samen met de knechten trekt zij op om het plan uit te voeren. Als de knechten hun aandeel vragen in de beloning, wil Celestina daar niets van horen. Haar hebzucht wordt haar uiteindelijk fataal.

‘De Spaanse hoer’ van Hugo Claus is een tijdloze tragikomedie over onvoorwaardelijke liefde, begeerte, hebzucht, graaien, bedrog en moord.

Regie: Jan Beeren
Speeldata: 14, 15, 16, 17 april 2010

Spelers:
Celestina: Jenneke Vrijenhoek
Claudinia: Anja van Mourik
Areusa: Jose de Jong
Elicia: Pien van Dael- Kronenberg
Melibea: Maggie de Bree
Alicia: Sien van der Pol
Lucrezia: Annelien van Dael
Calisto: Peter Piek
Sempronio/ Tristan: Edwin Edel
Parmeno/ Sosia: Cor van Toorn
Centurio: Karel van Koppen
Figuranten

Muziek: Charles Agerbeek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.