Shakespeare’s Midzomernachtsdroom

Midzomernachtsdroom

Wat gij ziet, als gij ontwaakt
zij hiermee uw lief gemaakt
Wat het eerst voor ’t oog u trad
Bij ’t ontwaken, worden uw schat
zij ’t afzichtelijk als een pad

Midzomernachtsdroom is een van de beroemdste en meest gespeelde toneelstukken van William Shakespeare (1564 – 1616). Het is niet precies bekend wanneer hij het stuk heeft geschreven, maar men gaat uit van 1595 of 1596. Waarom hij Midzomernachtsdroom heeft geschreven is onduidelijk: sommigen denken in opdracht van een aristocratische familie voor een huwelijk, anderen denken dat hij het stuk geschreven heeft voor de koningin voor het feest van Johannes de Doper.
Midzomernachtsdroom is vele malen verfilmd en gespeeld en er zijn ongelooflijk veel bewerkingen van het toneelstuk. Toneelgroep Elckerlyc voert een bewerking op van Andrea Verdonk, welke ook door mij weer werd aangepast. Midzomernachtsdroom wordt gezien als een romantische komedie.
De meningen over Midzomernachtsdroom verschillen nogal. In 1662 schreef Samuel Pepys (een zeer belangrijk ambtenaar met bijzondere belangstelling voor boeken, muziek, theater en wetenschap):

“This is the silliest stuff that ever I heard” (Dit is het onnozelste dat ik ooit heb gehoord).

Pas in de 20ste eeuw werd deze mening bijgestuurd. Nu wordt het stuk eerder als een complex en veeleisend kunstwerk erkend.
Shakespeare zelf trouwde op zijn18e. Toen hij Midzomernachtsdroom schreef, had hij dus al de nodige ervaring in de liefde.

Midzomernachtsdroom gaat over 4 jong geliefden die op hun zoektocht naar de ware liefde gedwarsboomd worden door ouders, wetten, elfen en door elkaar. Uiteindelijk vinden ze de ware liefde, maar voordat zij deze vinden (met behulp Oberon, de elfenkoning en zijn kompaan Puck), komen er eerst heel wat verwarringen op hun pad.
De verhaallijnen van de jong geliefden, de handwerkslieden (die een toneelstuk aan het instuderen zijn voor het feest) en de strijd tussen Elfenkoning Oberon en Elfenkoningin Titania over een Indische jongen, worden met elkaar verbonden door het komende trouwfeest van Theseus en Hippolyta.

De romantisch komedie zoals hierboven genoemd, krijgt toch een bitter randje als we zien hoe de mannen en vrouwen met elkaar omgaan en het besef ontstaat dat liefde naast geluk, blijheid en passie ook kwelling, jaloezie en frustratie kan geven.

Regie: Jan Beeren
Speeldata: 18, 19, 20, 21 april 2013

Spelers:
Demetrius: Arjan Bos
Dissel: Jenneke Vrijenhoek
Egea/ Mosterdzaad: Jose de Jong
Helena: Corina Mevis
Hermia: Sanne van Mourik
Hippolyta/ Titania: Pien van Dael
Kind: Delano Mevis
Lakei/ Erwtebloesem: Amber Sapulette
Lysander: Peter Boekelaar
Philostrata/ Spinrag: Carla van Koeverden
Puck: Peter Piek
Schaaf: Pelle van den Berg
Slokker: Anja van Mourik
Spoel: Bonne van Dam
Theseus/ Oberon: Karel van Koppen
Tuit: Sien van der Pol
Wind: Leo Zuidema
Elfjes: Abel Priem, Aniek Uiterwaal, Anna Borggreven, Carmen Mevis, Daniek Weijman, Heleen Krol, Joost Krol, Madelief Oosterling, Manu Pancras, Meike van Winsen, Nikki Kerkhof, Sophie Priem, Tobias Priem
Dans: Maartje Priem
Kleding: Marijke Vogelzang
Licht: Mirko Borrias
Liedjes: George Pancras
Viool: Annemarie Roelink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.