Kortsluiting

Kortsluiting van Haye van der Heijden

 In Kortsluiting gaat het over Victor die ten gevolge van Alzheimer langzaam de greep op zichzelf en zijn omgeving verliest. Ook zien we hoe zijn omgeving (Charlotte zijn vrouw, Julia zijn dochter en Eva de buurvrouw) reageert op zijn  gedrag en probeert antwoord te vinden hoe hier mee om te gaan.

In het begin zijn het de kleine vergeetachtigheden van Victor die anderen opvallen. Victor ontkent dit, want in zijn beleving is dat niet waar. Hij beschuldigt zijn omgeving van vertellen van onwaarheden en samenzwering. Hij houdt zich staande door te ontkennen, spelletjes te spelen en te bagatelliseren.

Langzaam wordt ook voor Victor duidelijk dat er wat aan de hand is. Hij kan niet meer op woorden komen of gebuikt verkeerde woorden. Het wordt duidelijk dat er meer aan de hand is en dat maakt Victor opstandig, verdrietig en irrationeel. Er moeten keuzes gemaakt worden. Is het beter Victor “op te bergen” in een tehuis? Kan Charlotte het aan om met Victor verder te gaan?

We zien de grote impact van Alzheimer op Victor en zijn omgeving en het is soms pijnlijk en beklemmend te zien hoe deze ziekte beslag legt op mensen en hun gedrag.

Haye van der Heijden is er in geslaagd om van dit gegeven een toneelstuk te schrijven dat niet “zwaar” is. Hoewel het onderwerp serieus wordt neergezet, zijn er veel humoristische momenten die er voor zorgen dat de beklemmende sfeer regelmatig kan worden afgewisseld met een gulle en bevrijdende lach.

Kortsluiting is dan ook een Tragikomedie van een Nederlandse schrijver die ook veelvuldige televisieseries schrijft als “laat maar zitten”, “Kees en co”, “Kinderen geen bezwaar” en “Baantjer”. Haye van der Heijden schreef Kortsluiting in 2002 voor de viering van het 50-jarig toneeljubileum van zijn Schoonvader Allard van der Scheer.

Regie: Jan Beeren
Speeldata: 4, 6, 7 juni 2009

Spelers:
Victor: Cor van Toorn
Charlotte: Jenneke Vrijenhoek
Julia: Annelien van Dael
Eva: Sanne van Mourik

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.