Het Zouthuis

Toneelgroep Elckerlyc speelde op 29, 30, 31 Oktober en 1 November 2015 “Het Zouthuis” van Peer Wittenbols. Wittenbols was lange tijd huisschrijver van Theatergroep Oostpool en zegt over zichzelf: “Ik ben gefascineerd door mensen die getroffen worden door het noodlot. Ik wil zien hoe ze zichzelf uit barre omstandigheden weten op te werken en trachten hun noodlot te ontlopen”.  “Het Zouthuis” is onderdeel van de “Trilogie van het Verlies”.

In “Het Zouthuis” is de dood van het kind van Ilse het verlies waarmee de familie zich moet verhouden. De familieleden hebben veel moeite hun emoties te uiten en al helemaal zich in de emoties van anderen te verplaatsen. Dit onvermogen heeft Wittenbols weergegeven in ene scherpe en soms zeer humoristische tekst. Juist dat maakt het stuk zo boeiend.

Voor de spelers is het repetitieproces een zoektocht geweest naar hun eigen emotie en hun eigen manier van omgaan met verdriet en dat van de ander. Tegelijkertijd moesten de spelers in staat zijn om het verdriet van de ander aan de kant te schuiven en het eigen verdriet belangrijker te maken. Dit leidt soms tot hilarische, maar soms ook tot confronterende situaties.

In het repetitieproces is dan ook veel gelachen, maar ook is men vele malen verstomd geweest door hetgeen mensen elkaar aandoen in deze omstandigheden. En soms moet je je eigen schaamte voorbij om dat te kunnen opbrengen.

Al met al hebben we met elkaar een boeiend proces doorlopen wat niet altijd even makkelijk was, maar wat naar mijn mening heeft geleid tot een pakkende theatervoorstelling.

Jan Beeren, regisseur.

Spelers:
Arjan Bos in de rol van Benja
Cor van Toorn in de rol van Bore
Corina Mevis in de rol van Babette
Helma Janssen in de rol van Willy
Maggie van Schaik in de rol van Ilse
Peter Boekelaar in de rol van Theodoor