Het Weense Woud

Verhalen uit het Weense Woud van Odon von Horvath

“Roken en vreten zullen mensen blijven doen, maar toveren?”

Dit stuk gaat over kleinburgerlijkheid: hoe kleinburgerlijkheid leidt tot kortzichtigheid.
In een gemeenschap waarin alleen plaats is voor de eigen kleinburgerlijke denkbeelden, zal geen tolerantie ontstaan ten aanzien van anderen buiten deze groep.

Met deze voorstelling wil ik bereiken dat het publiek ziet wat de gevaren zijn van het kleinburgerlijk denken, ondanks dat de groep mensen in het stuk er mee weg lijkt te komen. Hierdoor ontstaat een subcultuur waarin waarden en normen gehanteerd worden die niet hoeven te stroken met de algemene cultuur. Men denkt alleen in het eigen kleine kringetje en doet alsof de grote boze wereld niet bestaat. Alleen de eigen waarden worden als waar gezien, de rest hoort er niet bij of is niet relevant.

Inhoud:
Alfred is een gokker en gigolo. Hij is als een bij en vliegt van de ene bloem naar de andere.
Marianne is bijna verloofd met Oscar de slager. Op de verlovingsparty van hen loopt Marianne Alfred tegen het lijf en raakt op slag verliefd op hem. Ze verbreekt de verloving op dezelfde dag als deze is bekend gemaakt en gaat met Alfred verder. Al snel raakt ze in verwachting en krijgt een kind van hem. Bij Alfred is de verliefdheid al weer over en hij wil het kind naar zijn moeder hebben in de Wachau. Marianne stemt uiteindelijk toe. Alfred vraag zijn vriend Ferdinand Hierlinger te hulp om op zo’n pijnloze manier van Marianne af te komen. Marianne gaat balletdans leren bij een louche baronnes en komt te werken in een nachtclub, in de steek gelaten door Alfred. Als Ritmeester haar ontdekt en de buurt mee naar de nachtclub neemt, wordt iedereen met de naakte Marianne geconfronteerd. Marianne’s vader wil niets meer met haar te maken hebben. Marianne ten einde raad wordt ook nog eens verdacht van het stelen van geld en wordt voorwaardelijk gestraft. Berooft van haar integriteit, haar weerbaarheid en gevoel voor eigen waarde probeert ze vrede te sluiten met haar vader. Als dat lukt, gaan ze het kind ophalen bij de moeder van Alfred, maar dat blijkt dood te zijn. Grootmoeder heeft het op de tocht gezet. Totaal ontgoocheld, verslagen neemt Oscar haar weer terug als vrouw en trouwt met haar.
Ook de andere personages hebben hun flirts, zij houden echter de ander op afstand en blijven, hunkerend naar aandacht en genegenheid alleen

Regie: Jan Beeren
Speeldata: 25, 26, 27, 28, 29 april 2012

Spelers:

Alfred: Peter Boekelaar
De Moeder: Jose de Jong
De Grootmoeder: Jenneke Vrijenhoek
Ferdinand: Arjan Bos
Valerie: Gerry Verwaaijen
Oscar: Peter Piek
Havlitschek: Bonne van Dam
Ritmeester: Karel van Koppen
Marianne: Sanne van Mourik
Toverkoning: Cor van Toorn
Erich: Arjan Bos
Biechtvader: Bonne van Dam
De Mister: Peter Piek
De Conferancier: Bonnen van Dam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.