Het Nabestaan

Het Nabestaan – Lara Schotman.

… maar de waarheid is er soms om verzwegen te worden…

‘Het Nabestaan’, een absurdistisch-naturalistisch stuk, gaat over twee families, die bij elkaar komen voor een herdenkingsbijeenkomst van de (schoon-)zoon, die 2 jaar geleden bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen.

Onuitgesproken verdriet, onmacht en intriges komen aan de oppervlakte met verstrekkende gevolgen. Het gaat over mensen, die elkaar in hun relaties misbruiken en zich ook láten misbruiken. Zij maken elkaar kapot en het stuk eindigt dan ook met de trieste conclusie: “Alles is weg. Er groeit niets meer”. Tussen deze mensen is geen positieve groei meer mogelijk.

Het blootleggen van beklemmende familierelaties en de ongezonde kritiekloze verering van een moeder voor haar overleden zoon leveren voor het  publiek herkenbare familietonelen op. Die herkenning schuilt niet alleen in het ontstaan van de getoonde duistere relaties en onuitgesproken pijnen, maar vooral ook in de humor. Het is juist de humor die een voorstelling verteerbaar maakt, maar ook het inzicht verscherpt.

Regie: Jaap van den Top
Speeldata: 11, 12 april en 1, 2 mei 2003
Rolverdeling: Nell Buyserd, Pien van Dael-Kronenberg, Dana Davidse, José de Jong, Karel van Koppen, Elly Sormani, Cini van Steenis, Ron Strik, Cor van Toorn, Jenneke Vrijenhoek.
Decor: Sjef van Oers
Licht: Mark van Doren
Grime: Jacobijn Borrias