Goed

Elckerlyc speelde in april/mei 2017 ”Goed” van C.P. Taylor.

Waarom handelen wij niet naar wat we weten

Het verhaal speelt zich af in de jaren ’30 en ’40 in Duitsland en laat zien hoe een “goed” man verwikkeld raakt in de nachtmerrie van het Duitse rijk; Halder, een vriendelijk, goed opgeleid mens met een gezin en de intentie goed te doen. Een mens zoals jij en ik. Niets menselijks is ons vreemd. De neiging om de realiteit te verdringen, zich te schikken naar het gezag en zich zo tot handelingen te laten brengen die in feite niet stroken met de eigen morele overtuigingen, zijn reacties en neigingen die potentieel altijd in mensen aanwezig zijn.

Taylor wil geen oordeel vellen over de “goede” mens Halder, maar stelt de vraag: Wat is een goed mens en waar liggen zijn grenzen en verantwoordelijkheden? Een vraag die speelt voor iedereen, destijds en nu.

Graag nodigen wij u uit om te komen kijken naar Goed. Een stuk waarin een parallel te maken is met onze samenleving. Goed en fout zitten dicht bij elkaar. En wat is eigenlijk goed of fout in het ingewikkelde web van persoonlijke en sociale redenen? Welke kant kiezen wij en welke gevaren kunnen daaruit voortvloeien? Wat doet dat met onze waarden en normen?

Acteurs: Peter Boekelaar, Bram Borrias, Pien van Dael, Bonne van Dam, Marco Hol, José de Jong, Karel van Koppen, Corina Mevis, Rob Prinsen, Sien van der Pol, Cor van Toorn, Jenneke Vrijenhoek.

Musici/zang: Francine Leenhouts, Mary Rijckenberg, Annemarie Roelink, Peter Rosito, Pieter Schinkel

De auteur, C.P. Taylor groeide tijdens de tweede wereldoorlog op in Engeland in de hevige angst dat de Duitsers de oorlog zouden winnen, Engeland zouden bezetten en dat hij met zijn moeder en vader zou eindigen in een Nazi-vernietigingskamp. Tailor schreef GOED niet als Jood uit verlangen zijn krans toe te voegen aan de al zo hoge stapel kransen op de graven van de 6 miljoen vermoorde Joden, maar als zijn eigen kleine gebaar om de herinnering aan hen in ons bewustzijn levend te houden.

Tailor schreef GOED in 1981 en zegt dan dat blijkt dat er nog veel te leren valt, wanneer we de gruwelijkheden van het Derde Rijk kunnen onderzoeken als het resultaat van de oneindige complexiteit ook van de huidige menselijke samenleving en niet eenvoudig als een samenzwering van misdadigers en psychopaten. Als het probleem zo eenvoudig zou zijn, zou ook de oplossing dat kunnen zijn.

Kijkend naar de huidige tijd waarin wij leven, lijkt er niet veel veranderd. Ook nu wordt geroepen om bepaalde mensen of geloven buiten te sluiten en is de roep om eigen bevolking eerst en de grenzen dicht te houden aanwezig. Het opnemen van vluchtelingen uit bepaalde oorlogsgebieden geeft lokaal veel maatschappelijke onrust. Het verhaal van de verbeelding van de hoofdpersoon Halder in GOED, blijkt dan ook heel goed van toepassing te zijn in onze huidige tijd.

In samenwerking met              Prins Bernhard Cultuurfonds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.