Een Sneeuw

Een Sneeuw van Willem Jan Otten

25 jaar nadat toneelgroep Elckerlyc het toneelstuk “Een Sneeuw”  van Jan Willem Otten  op de planken bracht, staat dit mooie toneelstuk opnieuw op het repertoire.

“Een Sneeuw” vertelt het verhaal van Panda die niets zegt, niets meer kan zeggen. Panda is ernstig ziek en kan niet meer praten. We komen in het stuk dan ook nauwelijks te weten wie deze man is en wat hij heeft meegemaakt. Wel komen we er achter dat hij niemand tot last wil zijn en dat hij in het verleden in een Duits concentratie heeft gezeten.
Panda woont sinds 14 jaar bij mevoruw Quint. Zij heeft met haar kinderen (Frederik en Mia) en Bibi in het Jappenkamp Tijdeng gezeten.
In het stuk maken we kennis met de 3 generaties. De generatie die de oorlog heeft meegemaakt, de kinderen die in deze oorlog zijn geboren en de generatie van na de oorlog. Ze komen bij elkaar om de verjaardag van Panda te vieren.
Naarmate het spel zich ontwikkelt, sluipt langzaam de oorlog in het stuk. We zien de diepe sporen die de oorlog bij hen heeft achtergelaten, hoezeer “voor de oorlog” en “na de oorlog” een rol speelt in hun leven.
Panda blijkt een grote invloed uit te oefenen op de anderen. Panda is een onbekende voor hen, heeft een oorlogsverleden waar niemand iets van weet, Panda heeft kanker en gaat dood. Panda zwijgt, de anderen praten.
Bijna niemand weet raad met deze Panda. Men weet zich geen houding te geven, vluchten voor hun verleden, betuttelen en bevoogden, en houden zo de illusie op van een familieleven.
Dit onvermogen om te communiceren, mede ingegeven door hun verleden, maakt dat er een situatie ontstaat die ongemakkelijk en pijnlijk wordt.
Uiteindelijk maakt Panda een keuze.

Regie: Jan Beeren
Speeldata: 23, 24, 25, 26 april 2008

Spelers:
Panda: Charles Agerbeek
Mevrouw Quint: Jenneke Vrijenhoek
Mia: Pien van Dael
Frederik: Cor van Toorn
Thomas: Peter Piek
Jeanette: Maggie de Bree
Jose: Sien van der Pol
Bibi: Jose de Jong
Katja: Annelien van Dael

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.