A Lie Of The Mind

“Alles in mij liegt, maar jij bent er, jij bent waar.”

Sam Shepard

Het toneelstuk “A Lie of the Mind” uit 1985, is een stuk dat ik (red. Regisseur Jan Beeren) al een aantal jaren geleden gelezen had en op mijn lijstje stond om te regisseren.
Het toneeltuk begint met de melding dat Jake zijn vrouw Beth zo hard in elkaar heeft geslagen, dat hij denkt dat ze dood is.  Het stuk gaat niet over deze mishandeling, maar over de families van deze twee mensen en hoe zij met deze catastrofe omgaan. Rond deze twee mensen ontvouwt zich het verhaal.
Door Jake en Beth te laten terugkeren in hun eigen families, laat Shephard ons zien hoe deze families met elkaar omgaan, wat hun waarden en normen zijn en hoe zij zich in deze wereld proberen staande te houden. De familie van Jake heeft een nomadenleven geleid, steeds hun inmiddels overleden man en vader achterna. Hij zat bij de luchtmacht en werd steeds overgeplaatst.
De familie van Beth zit vast aan huis en haard op het platteland, afgezonderd en het geweer paraat om zich te kunnen weren tegen indringers.

Wat mij aantrok in dit stuk is de directheid van de personages, geruwd en gehard door hun uitzichtloze bestaan. De “American Dream”  is aan hen voorbijgegaan. Het is niet het succesverhaal, zoals dat ons zo vaak wordt voorgeschoteld. Deze mensen staan voor zichzelf, ze zitten aan elkaar vast en proberen aansluitkng bij elkaar te vinden, maar dat lukt hen niet. Ze zijn alleen en ze blijven alleen.
Samen met toneelgroep Elckerlyc hebben we het toneelstuk trachten te doorgronden. Samen hebben we een zoektocht gemaakt naar de personages, wie zij zijn en wat hen bezig houdt. Het was een zoektocht naar personages die niet dichtbij staan, die niet zo gemakelijk herkenbaar zijn. Het was een bijzondere, leerzame en indringende uitdaging voor mij en voor de spelers om zo dicht mogelijk bij het personage te komen.

Regie: Jan Beeren
Speeldata: 3, 4, 5, 6 april 2014

Spelers:

Baylor: Cor van Toorn
Beth: Maggie de Bree
Frankie: Arjan Bos
Jake: Peter Boekelaar
Lorraine: Jenneke Vrijenhoek
Meg: Jose de Jong
Mike: Peter Piek
Sally: Corina Mevis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.